Jury Omarmprijs 2020

Alle nominaties worden beoordeeld door een jury onder voorzitterschap van wethouder Marjolein Moorman. Naast de wethouder bestaat de jury uit zes personen die allen vanuit een verschillende invalshoek betrokken zijn bij armoedebestrijding.

Want armoedebestrijding is een gezamenlijke inspanning van bedrijven, maatschappelijke initiatieven, burgers en de gemeente Amsterdam.

Op 22 oktober wordt de Omarmprijs bekend gemaakt.

Ontmoet de jury

Marjolein Moorman

Marjolein Moorman is wethouder Amsterdam en heeft de portefeuilles Onderwijs, Armoede en Inburgering. Marjolein is in 2010 in de Amsterdamse gemeenteraad gekomen en is in 2012 gekozen tot fractievoorzitter van de PvdA in Amsterdam. Marjolein heeft Communicatiewetenschappen gestudeerd en is gepromoveerd. En naast haar werk in de gemeenteraad, Universitair Hoofddocent Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Marjolein is geboren in Wassenaar en is na haar eindexamen gaan studeren in Amsterdam. Marjolein is getrouwd en heeft twee kinderen.

 Missie van Marjolein
“Amsterdam is voor mij de mooiste stad op aarde. Een thuis voor 800.000 Amsterdammers. Ik wil dat in Amsterdam iedereen de kans krijgt het beste uit zichzelf te halen.”

Beau van Erven Dorens

Beau van Erven Dorens presentator, acteur, cabaretier, schrijver, omroepman van het jaar in 2018. Naast zijn meer ‘glamour’ presentatie rollen leerden we hem in 2017 van een geheel andere kent kennen toen hij zich in The Amsterdam Project hard maakte voor dakloze mensen in Amsterdam. In dit programma toonde hij de mens achter de ‘dakloze’ en zette hij en zijn team zich in om hen weer een nieuwe start te geven om zo weer de regie over hun leven terug te krijgen. Het format werd het seizoen erna ook in Rotterdam gerealiseerd.

Met deze programma’s doorbreekt Beau een taboe met betrekking tot armoede (en in het bijzonder de dakloze situatie) in Nederland en stelt hij zaken aan de kaak met betrekking tot de hulpverlening rondom daklozen en het effect van het schulden- en boete stelsel.

Ivette Forster

Ivette Forster is geboren in Amsterdam. Zij groeide op in Amsterdam-West en ging als elfjarig meisje naar Aruba. Ze kwam terug naar Nederland om te gaan studeren op de Wageningen Universiteit. Van 1994 tot 2002 presenteerde ze het Nederlandse televisieprogramma Jules Unlimited en kreeg echte Amsterdamse bekendheid door de presentatie van het AT5 Nieuws. Samen met Vincent Soekra richtte zij 529 media productions en 529 Events op, produceerde zij o.a. de documentaires over de muzikanten Lieve Hugo en Doble-R en organiseert zij het Keti Koti Festival en Kwaku Summer Festival.

Iris Hond

Iris Hond is Pianiste en componiste en speelt naast het werk van andere componisten ook haar eigen, bijzondere muziek.

Iris put kracht, hoop en liefde uit muziek en is begaan met het lot van minderbedeelden. Daarom speelt ze regelmatig voor zieken, psychiatrische patiënten, vluchtelingen, daklozen en gevangenen. Met haar bezielde spel haalt ze hen voor heel even uit het dagelijks leven.

Op het Internationale Muziekfestival Suonarte in Italië kreeg ze in 2012 een onderscheiding en werd tot ambassadrice van Aangenaam Klassiek benoemd.

Ieder jaar organiseert Iris vanuit haar stichting Iris Hond Foundation in Den Haag het daklozen kerstdiner. Alle dak en thuislozen krijgen een uitnodiging van Iris om lekker te komen eten (volledig gesponsord door Big Green Egg) op een prachtige plek in Den Haag. Uiteraard speelt Iris zelf op haar vleugel om deze mensen even te laten vergeten onder welke (barre) omstandigheden zij leven.

Monique Egberts

Monique Egberts is één van de initiatiefneemsters van ‘de Weggeefwinkel’ en prijswinnaar 2019 en woont in Amsterdam Noord.

Als echte Noorderling zet ik me geregeld in voor vrijwilligersprojecten in mijn stadsdeel Amsterdam Noord. Zo was ik er direct bij toen er in mijn woonwijk een weggeefwinkel werd opgezet. Met een aantal jaren ervaring op zak wat betreft het runnen van deze weggeefwinkel, werd het begin 2019 tijd om een nieuwe weggeefwinkel op te zetten: Weggeefwinkel Beemsterstraat. Een kleine, knusse, locatie waar iedereen welkom is om spullen te brengen en te halen, of gewoon een praatje te komen maken. Samen met een aantal vrijwilligers verwelkomen we de bezoekers die altijd met een blij gezicht en een volle tas de deur uit gaan. Het werd al snel zo’n succes dat we uit ons jasje dreigden te groeien. Binnenkort hopen we verder te gaan op een grotere locatie, die ruimte biedt aan meer bezoekers en een breder aanbod van bruikbare spullen.

 

Pieter Vroegop

Pieter Vroegop geboren in Amsterdam boven de groentewinkel van z’n vader. Is 40 jaar geleden begonnen binnen het bedrijf dat inmiddels bestaat uit de groothandels De Kweker en Vroegop-Windig, beide gevestigd op het Food Center Amsterdam. Hij zet zich in voor gezond eten, wat geresulteerd heeft in het `Kids Smaak Festival’. Ook de voedselbanken in de omgeving en andere initiatieven op het gebied van gezond eten worden ondersteund. Daarnaast is het bedrijf De Kweker in 2016 verkozen tot winnaar van “het ei van Columbus”; voor het beste leerbedrijf van Amsterdam voor mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt.

Jazz Komproe

Jazz Komproe is een trotse Amsterdammer, niet alleen vanwege de pracht van de stad maar ook omdat Amsterdammers zich graag inzetten om elkaar te steunen. Zelf zet Jazz zich als VWO leerling in voor zijn medeleerlingen als voorzitter van de leerlingenraad, is hij actief bij de GroenLinkse Jongerenpartij DWARS en houdt zijn schoolbestuur scherp in de Medezeggenschapsraad.
Jazz vindt het belangrijk om vooroordelen over mensen in armoede te bestrijden en stimuleert innoverende initiatieven om anderen te helpen. Daarom vindt hij het geweldig om jurylid te zijn bij de Omarmprijs, om zo belangrijke initiatieven in het zonlicht te zetten.

×