Jury Omarmprijs 2021

Alle nominaties worden beoordeeld door een jury onder voorzitterschap van wethouder Marjolein Moorman. Naast de wethouder bestaat de jury uit zeven personen die allen vanuit een verschillende invalshoek betrokken zijn bij armoedebestrijding.

Want armoedebestrijding is een gezamenlijke inspanning van bedrijven, maatschappelijke initiatieven, burgers en de gemeente Amsterdam.

Op 12 oktober wordt de Omarmprijs bekend gemaakt.

Ontmoet de jury

Marjolein Moorman

Marjolein Moorman is wethouder Amsterdam en heeft de portefeuilles Onderwijs, Armoede en Inburgering. Marjolein is in 2010 in de Amsterdamse gemeenteraad gekomen en is in 2012 gekozen tot fractievoorzitter van de PvdA in Amsterdam. Marjolein heeft Communicatiewetenschappen gestudeerd en is gepromoveerd. En naast haar werk in de gemeenteraad, Universitair Hoofddocent Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Marjolein is geboren in Wassenaar en is na haar eindexamen gaan studeren in Amsterdam. Marjolein is getrouwd en heeft twee kinderen.

 Missie van Marjolein
“Amsterdam is voor mij de mooiste stad op aarde. Een thuis voor 800.000 Amsterdammers. Ik wil dat in Amsterdam iedereen de kans krijgt het beste uit zichzelf te halen.”

Annemarie van Gaal

Annemarie van Gaal is ondernemer en investeerder. Haar ondernemerscarrière begon in de negentiger jaren in Rusland, waar ze de grootste onafhankelijke uitgeverij van Rusland opzette. In 2000 verkocht ze haar bedrijf.

In 2010 kwam haar boek ‘Ambitie’ uit, dat meteen verkozen werd tot ‘Ondernemersboek van het Jaar’. In 2012 volgde Exit en in 2013 Financiële Workout en ‘Slim Verzekerd (2013). Annemarie van Gaal is ondernemer en investeerder. Haar ondernemerscarrière begon in de negentiger jaren in Rusland, waar ze de grootste onafhankelijke uitgeverij van Rusland opzette. In 2000 verkocht ze haar bedrijf.

In Nederland werd ze vooral bekend door haar inzet voor bewustwording in financiële zaken, bijvoorbeeld door haar boeken en tv optredens. Daarnaast is ze investeerder in verschillende bedrijven en ondernemingen.

Iris Hond

Iris Hond is Pianiste en componiste en speelt naast het werk van andere componisten ook haar eigen, bijzondere muziek.

Iris put kracht, hoop en liefde uit muziek en is begaan met het lot van minderbedeelden. Daarom speelt ze regelmatig voor zieken, psychiatrische patiënten, vluchtelingen, daklozen en gevangenen. Met haar bezielde spel haalt ze hen voor heel even uit het dagelijks leven.

Op het Internationale Muziekfestival Suonarte in Italië kreeg ze in 2012 een onderscheiding en werd tot ambassadrice van Aangenaam Klassiek benoemd.

Ieder jaar organiseert Iris vanuit haar stichting Iris Hond Foundation in Den Haag het daklozen kerstdiner. Alle dak en thuislozen krijgen een uitnodiging van Iris om lekker te komen eten (volledig gesponsord door Big Green Egg) op een prachtige plek in Den Haag. Uiteraard speelt Iris zelf op haar vleugel om deze mensen even te laten vergeten onder welke (barre) omstandigheden zij leven.

Clarence Seedorf

Clarence Seedorf  is een van de meest succesvolle voetballers in de Nederlandse geschiedenis. Naast zijn succesvolle carrière als voetballer en coach zet hij zich ook in met zijn stichting voor de bestrijding van armoede onder kinderen en is onder meer UEFA – ambassadeur voor ‘diversiteit en verandering’ en lid van een VN-commissie voor klimaatverandering.

Gedurende zijn hele carrière heeft hij zijn invloed vanuit de sport ingezet voor verandering en het creëren van een betere wereld. In 2009 ontving hij de Millenium schoen Award voor zijn sportieve en maatschappelijke betrokkenheid en in 2011 werd hij geridderd in de Orde van Oranje-Nassau. Clarence Seedorf is vaste columnist voor het NRC „Ik wil gevoelige zaken op een respectvolle manier benaderen, mensen verenigen en mijn denkbeelden als wereldburger delen.”

Ugur Pekdemir

Ugur Pekdemir is directeur Coöperatieve Rabobank Metropool Regio Amsterdam.

Ugur is maatschappelijk betrokken en buitengewoon gedreven. Hij wil graag iets voor anderen betekenen, onafhankelijk van iemands maatschappelijke positie en achtergrond. 

Een van de coöperatieve thema’s van de Rabobank is “Financieel gezonder leven”. Eén van de opgaven die centraal voor de toekomst van onze regio is: kansen gelijkheid. 

Als maatschappelijk betrokken coöperatief bankier vind ik een eer om jury-lid van de omarmprijs te mogen zijn.

Imane Valk

Imane Valk is scholier en oprichter van Jong Plein ’40-’45. Ze zit ook in de kinderraad van de Gemeente Amsterdam en in het 4 en 5 mei Comité van Plein ’40-’45. ‘Door mij in te zetten voor mijn buurt en de stad, hoop ik de wereld ook een beetje mooier te kunnen maken.’

Naast haar passie voor de politiek is Imane ook gek op karate. “Sinds kort zit ik in de Nederlandse Jeugdselectie voor karate en we hebben nu van mijn huis een soort dojo gemaakt.”

Vorig jaar kreeg Imane de benoeming tot Amsterdammertje van het Jaar. Één dame om zeker in de gaten te houden en we zijn trots dat ze jurylid is van de Omarmprijs 2021.

Abdelhamid Idrissi

Abdelhamid Idrissi ging van student bouwkunde naar oprichter en voorvechter van Studiezalen. Hij heeft Studiezalen vanaf nul opgebouwd tot de awardwinnende stichting die het nu is. Zo werd hij bijvoorbeeld in 2019 Amsterdammer van het jaar en in 2020 ging hij er terecht vandoor met de Omarmprijs 2020.

Abdelhamid Idrissi geeft met zijn Stichting Studiezalen honderden jongeren in Amsterdamse kwetsbare wijken de kans om rustig te studeren. Samen met zijn team bestrijdt hij armoede en onwetendheid om ervoor te zorgen dat het bedrijfsleven überhaupt denkbaar en bereikbaar is voor kansarme jongeren.

 

 

Douwe Veenstra

Douwe Veenstra, voorheen toegewijd PACT lid, coördinator en adviseur bij de Stadspas Amsterdam en nu ‘actively retired’. In de jaren dat Douwe actief was bij het PACT en de Stadspas, bouwde hij een groot netwerk op in de stad met initiatieven, bedrijven, culturele instellingen maar vooral met mensen! Hij gelooft in de kracht en betrokkenheid van de bewoners van Amsterdam waarbij de gemeente en het bedrijfsleven een ondersteunende rol hebben zodat initiatieven kunnen opbloeien. Zijn officiële rol bij het PACT mag dan beëindigd zijn dat betekent niet dat Douwe zijn rol van verbinder in de stad aan de wilgen hangt. Nog steeds is hij betrokken bij verschillende projecten en initiatieven in de stad en zijn we dan ook blij hem als jurylid bij de Omarmprijs te mogen verwelkomen.

‘Iedereen kan een bijdrage leveren opdat we er samen beter van worden. Dat begint bij je buren en stopt niet. Ik ben dankbaar dat ik mee mag doen met de Omarmprijs als jurylid’

 

 

×