Jury 2019

Alle nominaties worden beoordeeld door een jury onder voorzitterschap van wethouder Marjolein Moorman. Naast de wethouder bestaat de jury uit zes personen die allen vanuit een verschillende invalshoek betrokken zijn bij armoedebestrijding.

Want armoedebestrijding is een gezamenlijke inspanning van bedrijven, maatschappelijke initiatieven, burgers en de gemeente Amsterdam.

Uit alle ingezonden genomineerden draagt de jury vóór 17 oktober aanstaande vier partijen voor die in aanmerking komen voor de Omarmprijs. Op 17 oktober wordt de prijzen bekend gemaakt.

Jury Omarmprijs 2019

Marjolein Moorman

Marjolein Moorman is wethouder Amsterdam en heeft de portefeuilles Onderwijs, Armoede en Inburgering. Marjolein is in 2010 in de Amsterdamse gemeenteraad gekomen en is in 2012 gekozen tot fractievoorzitter van de PvdA in Amsterdam. Marjolein heeft Communicatiewetenschappen gestudeerd en is gepromoveerd. En naast haar werk in de gemeenteraad, Universitair Hoofddocent Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Marjolein is geboren in Wassenaar en is na haar eindexamen gaan studeren in Amsterdam. Marjolein is getrouwd en heeft twee kinderen.

 Missie van Marjolein
“Amsterdam is voor mij de mooiste stad op aarde. Een thuis voor 800.000 Amsterdammers. Ik wil dat in Amsterdam iedereen de kans krijgt het beste uit zichzelf te halen.”

Annemarie van Gaal

Annemarie van Gaal is ondernemer en investeerder. Haar ondernemerscarrière begon in de negentiger jaren in Rusland, waar ze de grootste onafhankelijke uitgeverij van Rusland opzette. In 2000 verkocht ze haar bedrijf.

In 2010 kwam haar boek ‘Ambitie’ uit, dat meteen verkozen werd tot ‘Ondernemersboek van het Jaar’. In 2012 volgde Exit en in 2013 Financiële Workout en ‘Slim Verzekerd (2013).
Annemarie van Gaal is ondernemer en investeerder. Haar ondernemerscarrière begon in de negentiger jaren in Rusland, waar ze de grootste onafhankelijke uitgeverij van Rusland opzette. In 2000 verkocht ze haar bedrijf.

In Nederland werd ze vooral bekend door haar inzet voor bewustwording in financiële zaken, bijvoorbeeld door haar boeken en tv optredens. Daarnaast is ze investeerder in verschillende bedrijven en ondernemingen.

Beau van Erven Dorens

Beau van Erven Dorens presentator, acteur, cabaretier, schrijver, omroepman van het jaar in 2018. Naast zijn meer ‘glamour’ presentatie rollen leerden we hem in 2017 van een geheel andere kent kennen toen hij zich in The Amsterdam Project hard maakte voor dakloze mensen in Amsterdam. In dit programma toonde hij de mens achter de ‘dakloze’ en zette hij en zijn team zich in om hen weer een nieuwe start te geven om zo weer de regie over hun leven terug te krijgen. Het format werd het seizoen erna ook in Rotterdam gerealiseerd.

Met deze programma’s doorbreekt Beau een taboe met betrekking tot armoede (en in het bijzonder de dakloze situatie) in Nederland en stelt hij zaken aan de kaak met betrekking tot de hulpverlening rondom daklozen en het effect van het schulden- en boete stelsel.

Esmeralda Jongmans

Esmeralda Jongmans is initiatiefneemster van ‘de Florakokjes’ en prijswinnaar 2018 en woont in Amsterdam Noord.

Elke week komen de Flora Kokjes samen in de huis van de wijk de Meeuw in Adam noord. Kinderen van 0 tot 18 jaar komen samen activiteiten ondernemen, zoals sport en spel, handvaardigheid, koken, dansen en huiswerk onder begeleiding. Aan het einde van de middag wordt gezamenlijk een gezonde maaltijd gekookt en gegeten.

Ivette Forster

Ivette Forster is geboren in Amsterdam. Zij groeide op in Amsterdam-West en ging als elfjarig meisje naar Aruba. Ze kwam terug naar Nederland om te gaan studeren op de Wageningen Universiteit. Van 1994 tot 2002 presenteerde ze het Nederlandse televisieprogramma Jules Unlimited en kreeg echte Amsterdamse bekendheid door de presentatie van het AT5 Nieuws. Samen met Vincent Soekra richtte zij 529 media productions en 529 Events op, produceerde zij o.a. de documentaires over de muzikanten Lieve Hugo en Doble-R en organiseert zij het Keti Koti Festival en Kwaku Summer Festival.

Pieter Vroegop

Pieter Vroegop geboren in Amsterdam boven de groentewinkel van z’n vader. Is 40 jaar geleden begonnen binnen het bedrijf dat inmiddels bestaat uit de groothandels De Kweker en Vroegop-Windig, beide gevestigd op het Food Center Amsterdam. Hij zet zich in voor gezond eten, wat geresulteerd heeft in het `Kids Smaak Festival’. Ook de voedselbanken in de omgeving en andere initiatieven op het gebied van gezond eten worden ondersteund. Daarnaast is het bedrijf De Kweker in 2016 verkozen tot winnaar van “het ei van Columbus”; voor het beste leerbedrijf van Amsterdam voor mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt.

Lina Boukhoubza

Lina Boukhoubza, zet zich dagelijks in voor haar stad ‘Amsterdam’. Deze actieve 3 VWO-Technasium leerling aan het Calandlyceum, leidt de leerlingenraad, zet zich in voor diversiteit door de Gender Sexuality Alliance en behartigt de belangen van de leerlingen in de Medezeggenschapsraad. Lina vindt gelijke kansen en rechten erg belangrijk, ondanks het verschil in de breedte van ieders portemonnee. In het speciaal zet ze zich vooral in voor kinderen, want zij zijn volgens haar het meest kwetsbaar. Ze vindt het een eer en genoegen om in de jury te zitten van deze prachtige prijs waar initiatieven echt in het zonnetje worden gezet.

×