Wel of niet opschalen van bestaande initiatieven?
Locatie
Ru Paré
Chris Lebeaustraat 4
1062 DC Amsterdam
Datum
do 26 maart 2020
Programma
13.30 – 14.00 Ontvangst
14.00 – 14.45 Inhoudelijk programma
14.45 – 16.00 Deelsessies
16.00 – 17.00 Plenaire terugkoppeling
17.00 – 18.00 Netwerkborrel
In Amsterdam zijn vele initiatieven actief in de strijd tegen armoede. Met het PACT proberen we hen op zoveel mogelijk raakvlakken met elkaar in contact te brengen. Dit met als doel om samen te werken, elkaar te ondersteunen waar dat kan en te leren van elkaar. Soms heeft het ook groei tot gevolg Wanneer is het zinvol om een succesvol initiatief uit te breiden? Het in een ander stadsdeel actief te maken? Of een blauwdruk van je inititiatief verspreiden, zodat andere partijen dit ook kunnen kopiëren en implementeren?
Wanneer werkt kruisbestuiving wel en wanneer is het beter om klein te blijven?
Tijdens deze middag komen verschillende voorbeelden uit de stad aan bod, die zich al vermenigvuldigd hebben of er juist voor kiezen om klein te blijven. Vervolgens gaan we in deelsessies uit één om met elkaar te praten over opschalen, klein blijven en het zetten van mogelijke eerste stappen hierbij.
• Maatschappelijke initiatieven
• Bedrijfsleven
• Overheid
• Nieuwe connecties
• Inspiratie van verschillende casussen van bestaande initiatieven uit de stad
• Tools voor mogelijke opschaling
Opschalen
De reden voor ons om altijd te willen uitbreiden van de organisatie is dat er elke dag nog mensen zijn die enorm in social isolement verkeren, en wij de eettafel graag gebruiken om mensen te verbinden, dit is iets wat altijd nodig zal zijn.
Klein blijven
Eigen Krachtvoer wil graag klein blijven. Daardoor kunnen we flexibel en creatief zijn, improviseren, korte lijnen houden, tijd en aandacht geven, elk individu afzonderlijk zien en ons aanbod aanpassen aan behoeften.
Opschalen
De kloven in de samenleving zijn een landelijk probleem en na de eerste succesvolle editie zijn we gaan kijken hoe we ook in andere buurten bewoners konden ondersteunen bij de organisatie van hun eigen Buurtcamping. Inmiddels zijn we een snel groeiende ‘maatschappelijke franchise’ die dit jaar al in bijna 50 buurten bewoners door heel Nederland helpt hun eigen camping te organiseren.
Klein blijven
Van oudsher focussen we ons op de bewoners van Zuid-Oost. Daarnaast is Zuid-Oost een vertrouwde omgeving voor onze vrijwilligers. Immers, onze vrijwilligers wonen daar ook en zijn vertrouwd met de vele nationaliteiten en culturen die in dit stadsdeel zijn te vinden. We staan zeker open voor activiteiten buiten Zuid-Oost, maar zijn hier zelf niet actief mee bezig.
Er staat een heerlijke kopje koffie of thee voor je klaar. Wees op tijd, we starten stipt 14.00 uur met het inhoudelijke programma.
Vier initiatieven uit Amsterdam delen hun visie op het podium waarom ze juist klein willen blijven of waarom ze zijn gaan opschalen.
– Anne Kaasenbrood – Resto VanHarte
– Mark Janssen – Eigen Krachtvoer
– Roderik van Schaepman – Buurtcamping
– Marten Douma – Stichting aan de knoppen
Vervolgens gaan we met elkaar in deelsessies verder kijken voor wie opschalen of klein blijven van toepassing is en wat de mogelijkheden en next steps zijn?!.
Gezamenlijk behandelen we plenair alle output van de deelsessies.
Onder het genot van een drankje en een hapje is er de mogelijkheid om te netwerken.
Ru Paré
Chris Lebeaustraat 4
1062 DC Amsterdam
Nu is het de huiskamer van de buurt en huisvest het een bijzonder maatschappelijk experiment. Het gebouw faciliteert ontmoetingen tussen mensen en organisaties, die door het concept van ‘wederkerigheid’ van elkaars kracht profiteren.
Vanuit Amsterdam centraal gaan er meerdere tram en busverbindingen naar de Postjesweg, vanaf daar is het nog 6 minuten lopen. Raadpleeg voor actuele reisinformatie www.9292.nl.
Parkeren kan in de parkeergarage op de Theodoor van Hoytemastraat of ParkBee Derkinderenstraat. Beide parkeergarages bevinden zich op loopafstand van de locatie.