Jury 2018

Alle nominaties worden beoordeeld door een jury onder voorzitterschap van wethouder Marjolein Moorman. Naast de wethouder bestaat de jury uit vijf personen die allen vanuit een verschillende invalshoek betrokken zijn bij armoedebestrijding.

Want armoedebestrijding is een gezamenlijke inspanning van bedrijven, maatschappelijke initiatieven, burgers en de gemeente Amsterdam.

Uit alle ingezonden genomineerden draagt de jury vóór 17 oktober aanstaande drie partijen voor die in aanmerking komen voor de Omarmprijs. Op 17 oktober wordt de eerste, tweede en derde prijs bekend gemaakt.

Jury Omarmprijs 2018

Marjolein Moorman

Marjolein Moorman is wethouder Amsterdam en heeft de portefeuilles Onderwijs, Armoede en Inburgering. Marjolein is in 2010 in de Amsterdamse gemeenteraad gekomen en is in 2012 gekozen tot fractievoorzitter van de PvdA in Amsterdam. Marjolein heeft Communicatiewetenschappen gestudeerd en is gepromoveerd. En naast haar werk in de gemeenteraad, Universitair Hoofddocent Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Marjolein is geboren in Wassenaar en is na haar eindexamen gaan studeren in Amsterdam. Marjolein is getrouwd en heeft twee kinderen.

 Missie van Marjolein
“Amsterdam is voor mij de mooiste stad op aarde. Een thuis voor 800.000 Amsterdammers. Ik wil dat in Amsterdam iedereen de kans krijgt het beste uit zichzelf te halen.”

Annemarie van Gaal

Annemarie is ondernemer en investeerder. Haar ondernemerscarrière begon in de negentiger jaren in Rusland, waar ze de grootste onafhankelijke uitgeverij van Rusland opzette. In 2000 verkocht ze haar bedrijf.

In 2010 kwam haar boek ‘Ambitie’ uit, dat meteen verkozen werd tot ‘Ondernemersboek van het Jaar’. In 2012 volgde Exit en in 2013 Financiële Workout en ‘Slim Verzekerd (2013).
Annemarie van Gaal is ondernemer en investeerder. Haar ondernemerscarrière begon in de negentiger jaren in Rusland, waar ze de grootste onafhankelijke uitgeverij van Rusland opzette. In 2000 verkocht ze haar bedrijf.

In Nederland werd ze vooral bekend door haar inzet voor bewustwording in financiële zaken, bijvoorbeeld door haar boeken en tv optredens. Daarnaast is ze investeerder in verschillende bedrijven en ondernemingen.

Linda Carolus

Linda is initiatiefneemster van ‘Gezellig op stap met Linda’ en prijswinnaar 2017. woont in Amsterdam Noord en was onder meer stadspasambassadeur. Daarnaast is zij – nog steeds – vrijwilliger bij de Burenbond – een initiatief van de vrijwilligersacademie Amsterdam.

Ruim 100 Amsterdammers gaan maandelijks gezellig op stap met Linda. Uitstapjes met én zonder Stadspas. Linda weet uit eigen ervaring hoe het is om in armoede te leven, maar ook om het probleem te keren. Gezellig met Linda op stap haalt veel mensen uit hun isolement, verbindt hen en doorbreekt eenzaamheid.

Peter Faber

Peter Faber, film- en toneel acteur, groeide op in Amsterdam Noord. Kind van een Nederlandse arbeider en een Duitse moeder. Op zijn 16e liep hij weg van huis weg. Faber wilde naar zee, maar kreeg een rol bij het openluchttheater van Tuindorp Oostzaan. Later was hij medeoprichter van Het Werkteater. In 2008 richtte hij De Peter Faber Stichting op. Peter Faber, zelf opgegroeid in Noord, heeft deze ideële stichting opgericht om jongeren en jongvolwassenen iets te geven wat hij zelf in zijn jeugd heeft gemist: zelfvertrouwen, besef dat je meer kunt dan je denkt en trots.

Motto van Peter
Iedereen kan, velen willen, enkelen durven, durf te worden wie je bent.

Ivette Forster

Ivette Forster is geboren in Amsterdam. Zij groeide op in Amsterdam-West en ging als elfjarig meisje naar Aruba. Ze kwam terug naar Nederland om te gaan studeren op de Wageningen Universiteit. Van 1994 tot 2002 presenteerde ze het Nederlandse televisieprogramma Jules Unlimited en kreeg echte Amsterdamse bekendheid door de presentatie van het AT5 Nieuws. Samen met Vincent Soekra richtte zij 529 media productions en 529 Events op, produceerde zij o.a. de documentaires over de muzikanten Lieve Hugo en Doble-R en organiseert zij het Keti Koti Festival en Kwaku Summer Festival.

Stella de Swart

Stella de Swart wil vrouwen laten stralen. Zij is moeder van twee kinderen en heeft hoge pieken en diepe dalen gekend. De geboren Rotterdamse groeide op in een welgesteld gezin. Aan een carrière in de modebranche kwam een eind doordat het bedrijf waarvoor zij werkte failliet ging. Haar huwelijk eindigde in een scheiding. Het luxe koophuis op IJburg moest van de hand. Nu woont ze met haar kinderen in een sociale huurwoning en leeft ze op bijstandsniveau. Ze heeft veel verloren maar niet haar veerkracht en optimistische levenshouding.

Tip van Stella
“Zorg dat je je passie volgt. Daar word je gelukkig en rijk van”.

×