De omarmprijs 2019

Voor Amsterdammers, door Amsterdammers

En de winnaars van de Omarmprijs 2019 zijn…

De Weggeefwinkel Beemsterstraat heeft, tijdens de vijfde editie, in Pakhuis de Zwijger de Omarmprijs 2019 in de wacht gesleept. De jury, onder andere bestaande uit wethouder Marjolein Moorman, Beau van Erven Dorens, en Annemarie van Gaal, koos dit Amsterdamse initiatief unaniem tot meest inspirerende initiatief in de strijd tegen armoede in de stad.

Meerdere categorieën

Dit jaar zijn er voor het eerst 4 categorieën gemaakt. ‘We willen geen appels met peren vergelijken. Er zijn vele verschillende terreinen waarop armoede bestreden kan worden en zo verdelen we onze aandacht en waardering eerlijker onder de initiatieven’ aldus Pascale de Wijs, PACT voor Amsterdam.

De winnaars

In de categorie ‘Iedereen doet mee’ heeft dit jaar De Buurtcamping gewonnen, In de categorie ‘Iedereen digitaal’ heeft Stichting aan de knoppen gewonnen. En in de categorie ‘Gelijke kansen voor kinderen’ nam Stichting Move de eerste prijs mee naar huis. Maar de overall winnaar van 2019 viel in de categorie ‘Iedereen perspectief’ en werd het sympathieke initiatief: De Weggeefwinkel.

‘ We waren erg gecharmeerd van dit initiatief, juist omdat het zo eenvoudig is en het twee werelden bij elkaar brengt. De Weggeefwinkel brengt aanbod en behoefte bij elkaar en heeft potentie om groter te worden en daar willen we hen graag bij ondersteunen’ – aldus Marjolein Moorman, jurryvoorzitter Omarmprijs.

17 oktober: Wereldarmoededag

De Omarmprijs vraagt aandacht voor armoede, tijdens het Omarm-seminar spraken verschillende initiatieven en personen met ieder een eigen invalshoek op armoede. Op het Omarmplein presenteerden verschillende initiatieven uit de stad zich en gingen vrijwilligers, professionals en belangstellenden in een ongedwongen setting met elkaar in gesprek. Met de Omarmprijs proberen we ieder jaar weer een stukje taboe rondom armoede weg te nemen en een stap dichter bij de bestrijding van armoede te komen.

Wie gingen er allemaal met de prijzen vandoor?

Weggeefwinkel Beemsterstraat

Categorie ‘Iedereen perspectief’

Buurtcamping

Categorie ‘Iedereen doet mee’

Stichting aan de knoppen

Categorie ‘Iedereen digitaal’

Stichting Move

Categorie ‘Gelijke kansen voor kinderen’

Bekijk hier de filmpjes van de winnaars van Omarmprijs 2021!

De nominaties: dit waren de kanshebbers!