Digi Challenge

De Digi Challenge is het jaarlijks terugkerende event waarbij we met elkaar werken aan de digitale uitdagingen die we tegenkomen als samenleving en als stad. 

Op de agenda:

Donderdag 17 oktober 2024
Omarmprijs

Donderdag 31 oktober 2024
Digi Challenge 3

A little less conversation, a little more action

De Digi Challenge is het jaarlijks terugkerende event waarbij we met elkaar werken aan de digitale uitdagingen die we tegenkomen als samenleving en als stad.

De bijeenkomst is bestemd voor iedereen die betrokken is bij het thema ‘de digitale inclusieve stad’ en bereid is mee te werken aan één van de drie challenges:

1. Persoonlijk contact
2. Angst voor digitaliseren
3. Samenwerken


We komen dit jaar drie keer bij elkaar:

Digi Challenge I, De kick off
Woensdag 17 april
Stadstimmertuin

Digi Challenge II, Aan de slag
Dinsdag 2 juli
Stadstimmertuin

Digi Challenge III, De opbrengst
Donderdag 31 oktober
OBA Oosterdok


Voor wie is het event bedoeld?

  • Organisaties die ondersteunen bij digitale vaardigheden
  • Gemeentelijke initiatieven digitale inclusie
  • Ervaringsdeskundigen
  • Bedrijven met expertise over digitale inclusie
  • Landelijke initiatieven

Programma

13.30 uur  ontvangst
14.00 uur  opening en toelichting
14.15 uur  start Digi Challenges
16.00 uur  centrale terugkoppeling
16.30 uur  netwerkborrel

De 3 Digi Challenges

Challenge 1:  Persoonlijk contact

Hoe zorgen we ervoor dat bedrijven en organisaties digitaal toegankelijk zijn en persoonlijk contact mogelijk maken?

De wereld wordt steeds digitaler en de veranderingen gaan hard. Veel mensen vinden hun weg niet meer op websites en platforms waarmee zij genoodzaakt zijn te werken. In Challenge 2 onderzoeken we de vraag hoe groot de behoefte is aan persoonlijk contact en in hoeverre organisaties dit kunnen, willen of verplicht zijn te bieden? En hoe we met elkaar realiseren dat het bieden van persoonlijk contact in het digitale verkeer een grotere prioriteit wordt voor bedrijven en organisaties.

  1. Verantwoordelijke personen digitale inclusie gemeente Amsterdam
  2. Betrokkenen vanuit scholen en onderwijsinstellingen
  3. Partijen uit het sociaal maatschappelijk terrein

Uitkomst Digi Challenge 1 – 17 april:

Wij hebben ons gericht op toegankelijkheid en de mogelijkheid tot persoonlijk contact. Onze next steps zijn:

  1. Bedrijven (en know how) aan tafel krijgen op 2 juli die hier al verder onderzoek naar hebben gedaan en verbeteringen hebben doorgevoerd met positief resultaat. 
  2. Daarnaast willen we tevens starten met ‘mystery online shopping’ en verschillende instanties (waaronder de gemeente Amsterdam) testen op toegankelijkheid en persoonlijk contact.

Die resultaten brengen we in kaart en voegen die samen met de learnings van de toegankelijke websites, zodat we dit kunnen delen met de Gemeente Amsterdam. Met als uiteindelijk doel de toegankelijkheid van hun online kanalen te vergroten.

Challenge 2: Angst voor digitalisering

Hoe zorgen we voor de juiste info en tools bij angst en/of weerstand ten aanzien van digitale vaardigheden?

Vanuit het netwerk van vrijwilligers en professionals komt naar voren dat zij regelmatig te maken krijgen met mensen die een vorm van weerstand tonen ten aanzien van digitale vaardigheden. Stress en angst spelen daarbij een grote rol, bijvoorbeeld: angst voor privacy schending, nepnieuws of online oplichting. Er is behoefte aan extra tools en ondersteuning om hier in de toekomst beter mee om te gaan. In deze challenge werken we aan deze tools en aan vormen van praktische ondersteuning die wij het netwerk straks kunnen bieden zodat zij kunnen inspelen op weerstand ten aanzien van de digitale wereld.

Uitkomst Digi Challenge 1 – 17 april:

  1. Ten eerste willen wij inventariseren welke specifieke angsten de leerder heeft. 
  2. Ook willen wij organisaties helpen beter te communiceren over angst zodat leerders zich gelijk begrepen voelen. 
  3. En als laatste willen wij organisaties helpen om op de juiste manier met deze angsten om te gaan.

Challenge 3: Samenwerking

Hoe kunnen we bestaande partijen (bij digitale ondersteuning) beter en efficiënter laten samenwerken?

Er zijn veel partijen in Amsterdam die zich bezighouden met het verkleinen van de digitale kloof, ondersteunen in digitale vaardigheden en mensen wegwijs maken in het digitale landschap. Veel partijen kennen elkaar niet en weten niet precies wat de ander doet, dit willen we veranderen.  Het handboek Lokale Keten aanpak geeft ons de tools om dit kunnen realiseren in de stad. In deze challenge hebben we dan ook als doel om het ondersteunend digitaal netwerk zichtbaar te maken voor elkaar en ervoor te zorgen dat al deze partijen het handboek Lokale Keten ontvangen en gaan toepassen.

Uitkomst Digi Challenge 1 – 17 april:

In de stad zijn er veel verschillende regelingen waarbij er een laptop verstrekt wordt. Het aanbod is erg versnipperd en de partijen die de laptops verstrekken weten elkaar nog niet te vinden.  Doel is om  deze partijen met elkaar in contact te brengen om zo de samenwerking te verbeteren en een stevig netwerk te creëren, zodat de Amsterdammer hier profijt van heeft.

  1. We gaan de verschillende laptop regelingen binnen de gemeente in kaart brengen met de daarbij behorende voorwaarden voor het verstrekken van de laptops. 
  2. Daarnaast gaan we de partijen bij elkaar brengen middels netwerkbijeenkomsten, zodat zij kunnen samenwerken en elkaar kunnen versterken.

Locatie:

Stadstimmertuin
Voormalige Stadstimmertuin 4-6
Amsterdam