Als je bij ‘Sonja kookt voor Noord’ binnenstapt is het net als thuiskomen. Het geluid van rammelende potten en pannen, de geur van eten en de bedrijvigheid om je heen. Iedereen is er voor elkaar en je hoort er meteen bij. We spreken met initiatiefneemster Sonja Hendriksma die vorig jaar de Omarmprijs in de categorie ‘Iedereen perspectief’ in ontvangst nam. Zij vertelt hoe het nu met het initiatief gaat.
Even een stapje terug. Wat doet ‘Sonja kookt voor Noord’
‘Wij koken gratis maaltijden voor mensen die weinig te besteden hebben. Vooral voor ouderen die niet meer mobiel zijn en voor hunzelf kunnen koken. En als het eten wordt bezorgd, maken we meteen even een gezellig praatje met hen’, vertelt Sonja. Dat is net zo belangrijk. De aandacht die wij geven brengt hen vreugde. En we kunnen meteen zien en horen hoe gaat en of er misschien hulp moet worden ingeschakeld. Ik heb goed contact met verschillende partijen zoals de wijkagent en de GGD.
‘Ik doe het niet alleen. ‘Sonja kookt voor Noord’ bestaat uit een team van vrijwilligers’. Zij zijn net zo belangrijk. Alleen met hen samen lukt het om de maaltijden op tijd te kunnen bezorgen. Vanuit het UWV werken er regelmatig mensen bij ons als opstap om weer terug te kunnen keren naar betaald werk’.
Vorig jaar oktober won je de Omarmrijs in de categorie ‘Iedereen perspectief’. Hoe gaat het nu?
‘Ik merk dat op dit moment de armoede stijgt. Ik moet nu een selectie maken van de aanmeldingen. Dat vind ik heel moeilijk om te doen. Het liefst koken wij voor iedereen. We hebben genoeg capaciteit om voor meer mensen te koken, maar het hangt af van het financiële aspect. We zijn afhankelijk van donaties en subsidies. Dit jaar zijn we met een crowdfunding gestart om te kunnen blijven doordraaien. Het is altijd spannend of er genoeg geld binnenkomt. Maar ik blijf positief. Daarnaast richt ik me nu op de voorbereidingen voor de kerstperiode. Dan willen wij koken voor 200 tot 300 man.
Wat drijft je om dit voor de buurtbewoners te doen?
Sonja: ‘Ik weet zelf wat armoede is. Ik weet hoe het is om eenzaam te zijn en wat verslaving is. Vanaf de eerste dag van de eerste lockdown tijdens de Coronapandemie ben ik thuis meteen gestart met het koken voor oudere buurtbewoners. De aanmeldingen liepen hard. Al snel kookte ik twee keer per week in mijn kleine keukentje. Nadat het buurthuis weer openging, kon ik daar het initiatief voortzetten en uitbreiden. Met de komst van de vrijwilligers kon ik voor steeds meer ouderen koken.
Heb je nog een wens voor de toekomst?
‘Ik hoop dat mensen blijven doneren via onze crowdfunding www.gofundme.com/f/sonja-kookt-voor-noord. Dan kunnen we blijven doordraaien voor wie de maaltijden echt een verschil maken’